miercuri, 5 decembrie 2012

Cocktail-uri mixate cu imaginatie si povesti in ceasca cu cafea la BARMANIADA 2012

Barmani din toata tara si-au demonstrat talentul si pregatirea, reusind sa scoata in evidenta aroma si calitatile cafelei si mixând ingrediente inedite in crearea unor cocktailuri concept care au impresionat juriul si publicul.


In prima zi de competitie, in cadrul Etapei de Barista, probele au constat in prepararea a 4 espresso, 4 cappuccino si 4 bauturi proprii pe baza de cafea, in doar 15 minute. Cei sase concurenti au prezentat in fata juriului cafea de origine din Kenya, Brazilia, Nicaragua, Etiopia si Kilimanjaro. S-au folosit ingrediente inedite pentru a potenta aroma cafelei: coacaze confiate cu hibiscus, muguri de trandafiri, mure, pepene galben si coaja de lamâie. Etapa de Mixologie a constat in 4 probe: Shot Tails, Cocktail Concept, Jameson Perfect Serve si Quick Mixology. Cei 9 concurenti inscrisi in competitie au pregatit pentru membrii juriului cele mai interesante bauturi, in combinatii creative de ingrediente precum: migdale cu rozmarin si piper rosu, infuzii florale de hibiscus si citrice, unt de arahide si sare, ardei rosu sau ciocolata neagra. Câstigatorii Etapei de Barista 2012 Locul I a fost ocupat de Alexandru Halchias, care a ales sa foloseasca o cafea speciala, numita El Salvador. Pentru prepararea bauturii creatie proprie, Alex a combinat fructul de cafea, zmeura deshidratata si vanilie. Câstigatorul celui de-al doilea premiu, Dan Ursan, a folosit cafea 100% arabica din Kenya, regiunea Nyeri, si doua varietati de Peaberry – care mai poarta si numele de caracoli, un tip special de bob de cafea. Cafeaua utilizata de el s-a remarcat atât prin nuantele florale, cât si prin cele pe baza de fructe. Silviu Popa, câstigatorul premiului al treilea, a impresionat juriul cu o cafea de origine din El Buey Nicaragua. Câstigatorii Etapei de Mixologie 2012 Inspiratia lui Calin Ioaniciu, câstigatorul locului I, s-a regasit in preferintele lui pentru bomboanele cu ciocolata neagra-amaruie, intr-un cocktail Dark O’Cherry. Gustul cremos amarui a fost dat de albusul de ou in combinatie cu siropul de ciocolata amaruie si lichiorul de cirese. Twinkle Star este cocktail-ul cu care Marian Aldoiu a obtinut locul al doilea in competitie, balansând dulceata siropului de caramel cu infuzii florale si busuioc proaspat. In cocktail-ul preparat de Alexandru Tudor – Bloom, s-au regasit arome florale si citrice, care au scos in evidenta notele specifice ale whiskey-ului Jameson. Tudor s-a clasat pe locul al treilea. In cadrul Etapei de Mixologie, bloggerii au acordat un premiu special: cel mai bun cocktail “Blogoholic”. Câstigatorul acestui premiu este Silviu Popa, care a pregatit o bautura numita “Irish Fusion”, inspirata din gastronomia fusion, care presupune un mix de arome irlandeze, mediteraneene si asiatice. Silviu a folosit un whiskey invechit cu o infuzie de rozmarin si piper intr-un butoi de stejar, timp de o luna. Juriul etapelor de Barista si Mixologie au fost format din cei mai buni specialisti din domeniu, având ca presedinti doi invitati de renume: Nora Smahelova si Marian Beke. Nora este unul dintre cei mai renumiti barista din lume, membru certificat al juriului World Barista Championship. Marian este unul dintre cei mai buni mixologi din Londra, recunoscut pentru meniurile de cocktail spectaculoase, pentru care a câstigat numeroase premii. La finalul celor doua etape, profesionalismul si talentul le-au adus concurentilor care au ocupat podiumul urmatoarele premii: 400 € - locul I, 250 € - locul al II-lea, 150 € - locul al III-lea. Barmanul care acumuleaza cele mai multe puncte pe parcursul tuturor probelor de concurs va fi desemnat, la finalul competitiei, “Barmanul Anului 2012 in România”. Barmanul Anului 2012 se va bucura de premiul cel mare, in valoare de 1000 € si, mai ales, de sansa de a reprezenta România la Jameson Bartenders Ball 2013, in Irlanda.

Niciun comentariu: