joi, 28 iunie 2012

TEHNICA SERVIRII PRODUSELOR DE PANIFICAŢIE


Consumarea preparatelor culinare se face de regula împreuna cu un produs de panificatie sau mamaliga.
Aranjarea mesei. Pentru servirea produselor de panificatie se foloseste farfuria mica (jour), tava  serviciu, cleste format din doua linguri pentru chifle sau din linguri si furculita pentru celelalte produse, cos special pentru produse de panificatie. Farfuria mica se aseaza de la început în partea stânga a furculitelor. Cosuletul special se foloseste la unitati mai modeste si se aseaza pe blatul mesei la o distanta accesibila mai multor persoane de la masa.
Servirea produselor de panificatie. Produsele de panificatie sunt transportate de la sectie la masa consumatorilor pe tava, dupa regulile cunoscute. Trecerea produselor de panificatie pe farfurioara se face cu clestele tinut în mâna dreapta, pe partea stânga a consumatorilor. În cazul meniurilor comandate, aceste operatii se fac cu putin timp înaintea sosirii clientilor si se iau masuri pentru acoperirea lor cu servetul montat sub forma de con cu vârful în sus si cu baza în jurul farfurioarei.
Debarasarea mesei. Pentru efectuarea acestei operatii se foloseste tava de serviciu, care se manipuleaza dupa regulile de baza. Preluarea farfurioarei cu produsele de panificatie neconsumate se face cu mâna dreapta pe partea stânga a consumatorului, constituind o exceptie de la regula generala, aceea ca debarasarea se face numai pe partea dreapta a consumatorului. În cazul când pe blatul mesei ramân resturi din produsele de panificatie - firimituri - acestea se strâng cu ajutorul periei speciale si farasul special sau în lipsa acestora, cu ancarul si o farfurie întinsa. Aceste operatii se efectueaza pe partea stânga sau dreapta a consumatorului, în functie de locul unde se gasesc resturile.

Niciun comentariu: